Lucruri indispensabile unui fotograf

Salutare, astazi vreau sa scriu o lista de cateva lucruri care sunt absolut indispensabile unui fotograf, fie el pro sau amator.

O vom lua in ordine si incepem cu primul lucru pe care un fotograf trebuie sa il aiba la el mereu.

  1. Carduri SD  – Cardurile SD sunt foarte importante pentru un fotograf, iar atunci cand ai doar un card si trebuie sa mergi la un PhotoShoot e destul de greu, mai ales daca nu ai facut back-up la card si nu il poti formata. Pentru asta eu recomand sa ai cel putin 2 carduri. Eu am vreo 3 carduri SD unul de 32Gb altu 64Gb si inca unul de 128Gb, care de multe ori am fost in situatia in care mi-au fost de mare folos. Iar la Nikonul D700 am doua cardu CF(compact flash) care sunt ceva mai scumpe, am unul de 32Gb si unul de 64Gb.
  2.  Baterii de rezerva – pe cat de nesimnificative ar parea, credeti-ma ca de multe ori am fost pus in situatia sa ajung la un eveniment si sa realizez ca una sau doua baterii nu mi-au fost incarcate. Eu de regula am 3-4 baterii de rezerva la fiecare aparat, chiar daca nu cumparati bateriile originale,desi la Nikon am doar baterii originale, la Canon am third party sau pe romaneste chinezarii insa care isi fac treaba la fel de bine, probabil singura diferenta ar fi durata de viata, dar deocamdata sunt bune. Inca un sfat in legatura cu bateriile, asigurati-va ca atunci cand terminati un eveniment, sau o sedinta foto bateriile le puneti toate la incarcat, in acest fel nu veti avea surprize pe viitor.
  3. HDD extern 1Tb-4Tb –  hardurile externe, pentru un fotograf sunt extrem de importanta, iar acum hardurile externe sunt foarte accesibile.  Eu am doua harduri externe, unul de 1Tb si altul de 2Tb, de fiecare data cand fac back-up, fac pe ambele harduri din cauza ca am avut inainte un singur hard unde mi-am pus toate back-upurile iar dupa vreo doi ani a avut un crash si asa am pierdut fisierele ce le avusesem in acesti ani. Asigurati-va ca aveti 2 back-upuri mereu.
  4. Filtru UV  – filtrele UV, pe langa faptul ca blocheaza razele ultraviolete sa se propage in lentila aparatului, mai au o folosinta, iar eu in special pentru asta le-am cumparat, sa imi protejez lentila atunci cand inevitabil iti vei lovi lentila de la camera de un zid de beton sau de un pom, sau orice altceva. Pe langa filtre, mai folosesc si lens hood-ul pe lentile.
  5. Cititor de carduri – inca un lucru care nu trebuie sa lipseasca din trusa unui fotograf e cititorul de carduri. Nu am avut de la inceput cititor de carduri, si era frustrant sa iau cablul usb sa il conectez la Nikon D700 atunci cand vroiam sa descarc fotografiile in Lightroom. Nu sunt scumpe, si le poti lasa conectate permanent la PC, iar cand ai nevoie sa descarci continutul de pe card, doar introduci cardul si iti faci treaba.

Acestea fiind spuse, asta e prima lista de produse care dupa parerea mea, nu trebuie sa lipseasca din arsenalul unui fotograf.